Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Μητροπολιτικός ναός)

Ο ιερός ναός κοιμήσεως της Θεοτόκου, ο παλαιότερος και ιστορικότερος ναός στα Γιαννιτσά, χτίσθηκε γύρω στα 1860, έπειτα από σουλτανικό φιρμάνι το 1858, που δίνει την άδεια ανέργεσης της εκκλησίας της Μητρόπολης. Με την προσωπική εντατική εργασία και προσφορές των Ελλήνων κατοίκων ο ναός χτίσθηκε σε χρόνο ρεκόρ. Είναι τρίκλιτη βασιλική, με το κεντρικό κλήτος μεγαλύτερο. Οι διαστάσεις του ναού είναι 32x24 και 10 μέτρα ύψος. Το καμπαναριό το οποίο είναι μεταγενέστερο κτίσμα, είναι πυργοειδές του 1880 με καμπάνα από την Οδησσό της Ρωσίας. 
Οι ελάχιστες τοιχογραφίες που διακοσμούν τον ναό είναι νεότερες . Υπάρχουν όμως πολλές αξιόλογες φορητές εικόνες λαϊκής κυρίως τεχνοτροπίας, του προηγούμενου αιώνα ή των αρχών του 20ου. Το λιγοστό φως και η διαμόρφωση του ναού δημιουργεί κατάνυξη και θέτει όλες τις προϋποθέσεις για προσευχή. Η στέγη είναι δίρριχτη με αποτμήσεις στη δυτική και ανατολική κορυφή, και η κάλυψη γίνεται με κεραμίδα. Το δάπεδο διακοσμείται από μωσαϊκά πλακάκια. Επίσης ο ναός έχει μεγάλο και ευρύχωρο γυναικωνίτη στον πρώτο όροφο. 
Το 1987 ο ναός κηρύχθηκε από το Υπουργείο ως διατηρητέο μνημείο και έργο τέχνης με ειδική κρατική προστασία ενώ από το 1924 μέχρι το 1932 ήταν έδρα Μητροπόλεως Γιαννιτσών και Γουμενίσσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου