Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Ιερός ναός Αγίας Παρασκευής

Ο ναός της Αγίας Παρασκευής κάποτε ήταν τζαμί, πιθανόν μαυσωλείο. Το αρχικό του κτίριο ήταν μόνο το μπροστινό μέρος του σημερινού ναού, κτίριο οκταγωνικό με 3,5μ. η κάθε πλευρά και το ύψος του τρούλου 7μ.. Υπήρχε και τούρκικος μιναρές κολλητά και μπροστά που βέβαια αργότερα γκρεμίστηκε. Το 1947 μετατράπηκε σε εκκλησία έπειτα από δωρεά του αείμνηστου Αρχιμανδρίτη και Μακεδονομάχο Νίκανδρο Παπαϊωάννου στην Ιερά Μητρόπολη Εδέσσης και Πέλλης. Αργότερα λειτούργησε ως μοναστήρι ενώ τα διπλανά κτήρια ήταν τα κελιά των μοναχών. Τα τελευταία χρόνια έγιναν διάφορες διορθώσεις και προσθήκες καθώς και καινούργιο καμπαναριό. 
Οι αγιογράφοι που έκανα τις αγιογραφίες είναι : Κάρλας, Βύρων και Αβραμίδης. Ο ναός έχει τέμπλο ξυλόγλυπτο με αξιόλογες εικόνες από μοναχούς της Ιεράς Μονής Παρακλήτου. 
Πρέπει να τονίσουμε πως η Αγία Παρασκευή είναι γνωστή σε όλη την ευρύτερη περιφέρεια και προσκυνητές έρχονται από διάφορα μέρη, ιδιαίτερα το πανηγύρι της 26 Ιουλίου για να λάβουν τη χάρη της. Αναφέρονται μάλιστα και πολλά θαυμαστά γεγονότα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου